Jump to content


Photo
- - - - -

Sending unit 510 gas tank


  • Please log in to reply
50 replies to this topic

#41 Colbino

Colbino

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 235 posts
  • Location:Bellevue, WA
  • Cars:1972 510

Posted 23 June 2017 - 11:23 AM

...and the unit to tank o-ring is still available from nissan for $2.48. p/n 17342-18000.

#42 edekalil

edekalil

    Senior Member

  • Senior Member
  • PipPipPipPip
  • 1,702 posts
  • Location:McComb,MS
  • Cars:3-510 2 door sedans, 2 wagons all early 70s

Posted 25 June 2017 - 04:33 AM

...and the unit to tank o-ring is still available from nissan for $2.48. p/n 17342-18000.


Thank you.

CEO of the McComb, MS chapter of the 510


#43 crewy

crewy

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 113 posts
  • Location:cencal
  • Cars:several

Posted 08 August 2017 - 05:45 PM

Is there a way of testing the sending unit out of a tank. And should there only be one wire going to the unit which is a yellow color wire. Going to check the wire loom from guage to tank

#44 Draker

Draker

    Ratsun-Erect

  • Senior Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 12,238 posts
  • Location:Eugene, Or
  • Cars:1971 2 door 510, 1969 4 door 510, 2002 Tacoma double cab

Posted 08 August 2017 - 07:36 PM

Check for resistance between the terminal and any metal on the face. Value should change as you sweep the arm. If it's open, then it's bad. If the value does change when the arm is swept, it's bad.

View my 69 510 4dr Sedan - Build Thread
View my 71 510 2dr Sedan - Coming soon.

http://drakers.pl510.info

 

 


#45 datzenmike

datzenmike

    KING RAT

  • User Administrator
  • 68,138 posts
  • Location:Vancouver Island
  • Cars:'74 710 sedan, '76 710. prevoius... '78 620, '71 521, '68 510 new '76 B-210

Posted 08 August 2017 - 07:42 PM

Turn ignition to ON. Ground the sender wire back at the tank. Gauge should read FULL. Wiring from tank to gauge is working. When connected to sender and gauge does not read, make a separate ground for the tank. If still no reading the sender is bad. If gauge starts to work then the tank ground is bad.

 

 

Testing the sender out of tank. Use an ohm meter. With float in the fully up position you should get 10 or less ohms. In the full down position 80 or more ohms.


Posted Image

#46 crewy

crewy

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 113 posts
  • Location:cencal
  • Cars:several

Posted 08 August 2017 - 08:00 PM

Was looking on the back of my cluster notice like a Lil box like a resister of somw sort. I can't load a pick of it but I have another cluster and it doesn't have one. My wiring is Virgin as hell to boot. No cut wires under dash so I'm gonna look at the local in car.

#47 Draker

Draker

    Ratsun-Erect

  • Senior Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 12,238 posts
  • Location:Eugene, Or
  • Cars:1971 2 door 510, 1969 4 door 510, 2002 Tacoma double cab

Posted 08 August 2017 - 09:25 PM

Depends on the year. 68 may have has the voltage regulator. 69 did not. At least not on the back of the cluster.

View my 69 510 4dr Sedan - Build Thread
View my 71 510 2dr Sedan - Coming soon.

http://drakers.pl510.info

 

 


#48 crewy

crewy

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 113 posts
  • Location:cencal
  • Cars:several

Posted 11 August 2017 - 03:19 PM

So does that mean there's also another voltage regulator behind the dash that could be bad on the 68 cuz that is what I have a 68

#49 datzenmike

datzenmike

    KING RAT

  • User Administrator
  • 68,138 posts
  • Location:Vancouver Island
  • Cars:'74 710 sedan, '76 710. prevoius... '78 620, '71 521, '68 510 new '76 B-210

Posted 11 August 2017 - 06:43 PM

The gas and the temp gauges are run from the same voltage regulator so if one works, then the regulator is working.


Posted Image

#50 crewy

crewy

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 113 posts
  • Location:cencal
  • Cars:several

Posted 30 August 2017 - 08:54 PM

I looked on the back of the cluster and there's a Lil gold square resister near the fuel. I have Bother cluster that's a 69 and it doesn't have that Lil gold resister like my 68. Thoughts

#51 thisismatt

thisismatt

    Senior Damon

  • Senior Member
  • PipPipPipPipPip
  • 7,171 posts
  • Location:Santa Barbara, CA
  • Cars:'71 521, '69 521 donor

Posted 30 August 2017 - 10:08 PM

I looked on the back of the cluster and there's a Lil gold square resister near the fuel. I have Bother cluster that's a 69 and it doesn't have that Lil gold resister like my 68. Thoughts

Picture


I'm your huckleberry.

One jump ahead of the lawmen
That's all, and that's no joke
These guys don't appreciate I'm broke