Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

Red 71 4dr - Street/Autocross/Track - NOW WITH Twin Cams + Carbs


  • Please log in to reply
518 replies to this topic

#21 demo243

demo243

    Senior Member

  • Senior Member
  • PipPipPipPip
  • 705 posts
  • Location:Pacifica CA
  • Cars:71 4Dr 510 ; 01 Toyota Tacoma

Posted 11 August 2012 - 09:05 AM

Got the problem figured out- the alternator on there 14118 is an externally regulated alternator for the original 510 motor- ordering a new internally regulated alternator for a 200sx that should do the trick-

Also found out the trunk leaks like a sive- so time to pony up for a car cover

#22 yenpit

yenpit

    Senior Member

  • Senior Member
  • PipPipPipPip
  • 624 posts
  • Location:Denver Colorado
  • Cars:1972 510 4dr project, 2000 Impreza Outback

Posted 11 August 2012 - 09:27 AM

New rubber trunk seals are still available from Nissan, and it should be cheaper than the guy selling on eBay! Call Riley at Lynchburg Nissan in VA 800-443-2117. He is a cool dude, and will try to get anything for your 510, that is still available from Nissan.

#23 banzai510(hainz)

banzai510(hainz)

    L motor God

  • Senior Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14,868 posts

Posted 11 August 2012 - 11:51 AM

Got the problem figured out- the alternator on there 14118 is an externally regulated alternator for the original 510 motor- ordering a new internally regulated alternator for a 200sx that should do the trick-

Well did you look at the volt reg connector if it has the 2 wires installed?????????????????
If yes then order the 200sx IR alternator.
But I think it would have been ezer to just buy the external volt reg (a solid state unit is usually cheaper) and put plug it in that bending over pulling out a alternator.

cant believe the previos owner was running this like that. I seen this before where a ext volt reg was still on and a IR alter was installed.
Throw on some Weber sidedrafts, Rising Sun hood.... call it good

#24 demo243

demo243

    Senior Member

  • Senior Member
  • PipPipPipPip
  • 705 posts
  • Location:Pacifica CA
  • Cars:71 4Dr 510 ; 01 Toyota Tacoma

Posted 11 August 2012 - 11:59 AM

External regulator is long gone-

Alternator tested bad as well- got the IR one for a 200sx bolted it in - hooked it up - charge light is gone and it starts no hesitation

Next up- start working on the gauges-

#25 banzai510(hainz)

banzai510(hainz)

    L motor God

  • Senior Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14,868 posts

Posted 11 August 2012 - 12:13 PM

get volt reading on it with lights and wipers on there.

Most time bad cables/corrossion and half assed Alternators are the proplem on these things.

pull the pullug to let the water drain.

buy this and plug in cig lighter(if you have one). They work great and you can monitor the voltage while driving and when you load it down. They work good and dont drain the battery. also cks for over voltage Like above 15 volts. Sign of bad regulator.

http://equus.com/Pro...Battery-Monitor

theres different version of these and work well. Not need to buy stupid AMP meters.
Throw on some Weber sidedrafts, Rising Sun hood.... call it good

#26 scottramsey510

scottramsey510

    Newbie

  • New Members
  • Pip
  • 8 posts
  • Location:fremont california

Posted 11 August 2012 - 09:57 PM

nice score! i need to get my hands on another 510

#27 demo243

demo243

    Senior Member

  • Senior Member
  • PipPipPipPip
  • 705 posts
  • Location:Pacifica CA
  • Cars:71 4Dr 510 ; 01 Toyota Tacoma

Posted 12 August 2012 - 07:26 AM

Yea saw the plug and popped it-

I actually do have a working cigarette lighter! - but a radar detector will probably take that plug soon-

Tested it with the new alternator- all good 13.5+ with all the lights on-

Although realized my front signals aren't working anymore... The lights are on but they don't flash... Found a few threads on it- going to check the 4 way flashers first-

Pulled the dash/cluster off last night and just put it right back on- lol - that's alot of wires-

No love for the 510 today since im in NYC all day -



#28 banzai510(hainz)

banzai510(hainz)

    L motor God

  • Senior Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14,868 posts

Posted 12 August 2012 - 12:23 PM

Although realized my front signals aren't working anymore...????
so they were working?????????
swap the blnker cans.

emergency swithc should be installed. when off its a completetion circut for the turn signals.

This the turn signal stop working when you pulled the dash. I think there is a grn wire that needs to be hooked up also.

I think a volt meter is more important that a radar dector as we are older now and drive more conservative. I seen more datsun go down to notmonitoring the battery systems. then on side of the road.
Throw on some Weber sidedrafts, Rising Sun hood.... call it good

#29 darc510

darc510

    Senior Member

  • Senior Member
  • PipPipPipPip
  • 386 posts
  • Location:Baltimore, MD
  • Cars:05 Chevy Colorado Xtreme, 11 Mitsu EVO GSR, 72 2D 510

Posted 12 August 2012 - 02:55 PM

^what he said!

And chances are, IF you ever get pulled over the cop will more than likely BS with you and let you go for a warning.

I had a headlight out on my 510 when i was driving it from Fresno, got pulled over on the Oklahoma turnpike(had all my papers of course)...which i thought i was speeding cuz i didn't have a working speedo at the time. got let off with a warning after we BS for about 10-15 minutes. Told him about Ratsun, he wrote down the website, said he was looking for a good project... (so if you are on here Steve, hope you found a good car, lol)

Project Thread:Leeann: 72 510

 

 


#30 demo243

demo243

    Senior Member

  • Senior Member
  • PipPipPipPip
  • 705 posts
  • Location:Pacifica CA
  • Cars:71 4Dr 510 ; 01 Toyota Tacoma

Posted 12 August 2012 - 04:11 PM

I don't know if the 510 actually goes fast enough to need one lol- I'm definitely getting one of those meters because I do worry about it not starting at a bad time

#31 darc510

darc510

    Senior Member

  • Senior Member
  • PipPipPipPip
  • 386 posts
  • Location:Baltimore, MD
  • Cars:05 Chevy Colorado Xtreme, 11 Mitsu EVO GSR, 72 2D 510

Posted 12 August 2012 - 04:22 PM

Mine has less work done to it than yours, and i can cruise 70mph easy...you'd be surprise what these motors can dish out with a little massaging and care.

my father-in-law raves about this thing called a battery buddy... basically its a battery regulator just in case voltage were to drop below 12v, it will disconnect the battery automatically, and reconnect it when you get back to your ride, saving your juice for when you need it. not sure if anyone has experience with this on dattos, but he has it on his caddy. haven't ran that setup so i can't give you a personal opinion.

Project Thread:Leeann: 72 510

 

 


#32 demo243

demo243

    Senior Member

  • Senior Member
  • PipPipPipPip
  • 705 posts
  • Location:Pacifica CA
  • Cars:71 4Dr 510 ; 01 Toyota Tacoma

Posted 12 August 2012 - 05:23 PM

So I have been looking into belts for the passenger seat... not sure if i want to do a simlar 4 point (obviously has its downfalls...) 5 point or just a lap belt

#33 demo243

demo243

    Senior Member

  • Senior Member
  • PipPipPipPip
  • 705 posts
  • Location:Pacifica CA
  • Cars:71 4Dr 510 ; 01 Toyota Tacoma

Posted 15 August 2012 - 06:59 AM

Got my Air Filters from Todd at Wolfcreek- Hoping the rain holds off so I can mount em up tonight- Will get some shots up once they are on.

Think Ive decided I am just going to get two new 5 point harnesses- probably simpson- so both the passenger and the driver seat will have 5 point- probably 2-4 weeks out on that since harnesses are not cheap...

#34 demo243

demo243

    Senior Member

  • Senior Member
  • PipPipPipPip
  • 705 posts
  • Location:Pacifica CA
  • Cars:71 4Dr 510 ; 01 Toyota Tacoma

Posted 15 August 2012 - 04:47 PM

Now for what I know you all want-

Bracket for the filter Mounted up
Posted Image

Filter Element in place
Posted Image

Rear Filter on
Posted Image

Front Filter Element on
Posted Image

Posted Image

The filter element ovalizes some more when the cap is put on so I dont know if it still touches- was tough to say
Posted Image

Completed- Thanks Todd! You got a spot in my engine bay with the sticker
Posted Image

May have to replace two of the studs in the front carb since they came out of the carb and the nut stayed on- seems to hold fine though- I locktited everything and the filters came with some nice nyloc nuts as well.

#35 EVILC

EVILC

    Hall Monitor

  • Members
  • PipPipPip
  • 147 posts
  • Location:Rockland County, NY
  • Cars:1970 240z, 1971 240z, 1976 Fairlady

Posted 15 August 2012 - 08:49 PM

Great find, hope to see this car one of these days at a NYZCC or CTZCC meet.

We are having a fun run in a week if you would like to join us!

Clive
CLIVE

NYZCC.COM

Posted Image

#36 demo243

demo243

    Senior Member

  • Senior Member
  • PipPipPipPip
  • 705 posts
  • Location:Pacifica CA
  • Cars:71 4Dr 510 ; 01 Toyota Tacoma

Posted 16 August 2012 - 03:14 AM

EVILC

Where at? Would definitely be interested. The Limerock vintage race is coming up soon as well.

#37 banzai510(hainz)

banzai510(hainz)

    L motor God

  • Senior Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14,868 posts

Posted 16 August 2012 - 07:27 AM

PS
You should remove the butterfly nuts and drill a small hole in them so you can safty wire them so the dont fall off.
Or use a spring with slight tension on them so if one but loosens it will tighten the other thus not comming loose.
Spring might be with the kit

as for car covers best to put car in gagrage or a car port. soemtimes on covers it holds the mosture in after awhile

what is that aluminum foil looking wiring that goes down by the header?????? I just dont get what people think soemtimes.
Throw on some Weber sidedrafts, Rising Sun hood.... call it good

#38 skyblue

skyblue

    Datsun Mechanic

  • Senior Member
  • PipPipPipPipPip
  • 4,663 posts
  • Location:East Bay, CA
  • Cars:1971 510 4dr, 1972 521, 1966 Impala, 1966 Yamaha Campus 60(YJ2), 1973 240z, 2003 SV650

Posted 16 August 2012 - 11:24 AM

very nice man. nice and clean.

#39 demo243

demo243

    Senior Member

  • Senior Member
  • PipPipPipPip
  • 705 posts
  • Location:Pacifica CA
  • Cars:71 4Dr 510 ; 01 Toyota Tacoma

Posted 20 August 2012 - 07:11 PM

Got some underside shots-

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Is there any way to be sure which tranny it is? with out digging around for numbers?

Also got a lap belt in the passenger seat so there is atleast something, until i pull the trigger on 5 points for both driver and passenger.

#40 banzai510(hainz)

banzai510(hainz)

    L motor God

  • Senior Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14,868 posts

Posted 21 August 2012 - 02:45 PM

Who owned this car????????

Well zim stiell trying to figure you the dizzy wireing going under the car.

Now I see the flywheels open. That means you need the L16 typw 2pc lower cover part. Or a one pc which youll need to pull the motor and put on before the flywheel gets installed.

Hope a rock dont go flying in there.

Whats the shift pattern???????

what is that cable under neath? Parking brake?
Throw on some Weber sidedrafts, Rising Sun hood.... call it good